Támogasd a Jane Goodall Intézetet a mesekönyv és a Glóbi plüssfigura megvásárlásával!

 

Inpost 07 sos kep

 

Azt mondják, egy fecske nem csinál nyarat... Vagy mégis? Tudod, mi az a Fridays for Future (FFF)?

Egy 15 éves svéd kislány meghallotta a segélykiáltásomat! :) Greta Thunberg egyes-egyedül indította el ezt az összefogást és tüntetés sorozatot, mert "Olyan nincs, hogy valaki túl kicsi vagy kevés ahhoz, hogy változást érjen el!" - mondja Greta. 

Erre pedig ő maga az élő példa. Először 2018 augusztusában ült le országa parlamentje elé tüntetni ez a bátor svéd kislány. Tette mindezt azért, mert nem látott más lehetőséget arra, hogyan hívhatná fel országa vezetőinek figyelmét a következőre: kezdjenek el végre megoldásokat találni a globális felmelegedésemre, hogy a Föld élhető maradjon a jövő nemzedék számára is! Gréta híres szókimondásáról, és gyakorlatilag ultimátumot adott az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján, ami röviden összefoglalva ennyi: ellopjátok saját gyerekeitek jövőjét! Ha felnőttek vagytok, cselekedjetek is eszerint! Ne nekünk kelljen majd utánatok lapátolni a kakit. Nem fogunk könyörögni, mivel eddig is magasról tojtatok ránk, amíg ti magyarázkodtok, mi kifutunk az időből!

Mostanra, fél évvel később, Március 15-én a világ 120 országából több mint egy millió fiatal és diák csatlakozott hozzá. Még szép, hogy nekem is ott volt a helyem! A fenti kép a Batthyány téren készült, és azért van ekkora mosoly az arcomon, mert reménnyel és bizakodással tölt el, hogy sokan vannak olyanok, akik igenis meghallják a segélykiáltásom! Ez itt lentebb pedig egy képeslap, amit a világ vezetőinek másnap postára is adtam! :)

képeslap

S hogy miben más ez a tüntetéssorozat mint a korábbiak? Abban, hogy ezek a diákok annyira komolyan gondolják a dolgot, hogy minden pénteken iskolai sztrájkot hirdetnek, és suli helyett vonulnak fel a parlamentjeik elé tüntetni. Ezt pedig sok felnőtt nyilván nem nézi jó szemmel. Viszont az ő magyarázatuk erre érhető. Miért tanuljanak egy olyan jövőért ami lehet hogy el sem jön? Miért tanuljanak tudományos dogokat, ha maguk a politikai vezetők sem hallgatnak a klíma tudósaira és tudományára?

A Fridays For Future néhány hete Magyarországra is megérkezett. A diákok, Grétához hasonlóan, minden pénteken a parlament előtt, a Kossuth téren várják azokat, akik valamilyen módon csatlakozni szeretnének ehhez a fontos kezdeményezéshez. Nem csak fiatalokkal, természetesen felnőttekel is szivesen beszélgetnek, hiszen a jó ügy érdekében mindenkire szükség van! Azt tervezem, hogy én is hamarosan újra meglátogatom őket, hogy személyesen adhassam át köszönetem azért, amit értem és a közös jövőnkért tesznek! Hisz mi lehet annál fontosabb ügy, mint hogy egy élhetőbb, tisztább, kiegyensúlyozottabb világban éljünk mindannyian, és persze, hogy ezt így megőrizve adjuk át azoknak a gyerekeknek, akik majd a jövőben apró csemeteként olvassák a meséim?

Szóval van ez a mondás: egy fecske nem csinál nyarat! Én nagyon remélem, hogy Greta erre rácáfol, és jól befűt a világ vezető embereinek, mert amíg ők kényelmesem ülnek székeikben és dúskálnak a földi javakban, nem veszik észre, hogy a fejük felett már ég a háztető. Előbb-utóbb muszáj lesz cselekedniük, mert ahogy Greta szokta mondani: "Ha tetszik, ha nem, a változás itt áll a küszöbön!" Én pedig reménykedem, hogy ez valóban így is lesz, de addig folytatom meséimet a legkissebbeknek, mert ahogy a fenti példa is mutatja, a környezet védelmét sosem lehet elég korán kezdeni! :) <3